סיכום פרויקט יועצים מתנדבים

16.9.20

עקרונות ושלבי עבודה ביעוץ התנדבותי

סיכום פרויקט יועצים מתנדבים בימי קורונה שלב א' ולקראת התארגנות לשלב ב'

יעוץ התנדבותי בימי קורונה נולד באפריל 2020 בסגר הראשון של הקורונה, פרויקט שנועד לתת מענה לרצון להרחיב את מעגל הפעילות, לעזור ולהתנדב בחברה במסגרת הקהילה שלנו, במיוחד בתקופה מלאת שיבושים ואי וודאות.

בחודשים האחרונים התנדבו  7 חברי קהילה: גלי גורן, בועז גסטהלטר, מרים הירשפלד, אורלי נתיב,  יואב קירש, רונן קלר וסהר רוחאנה, ב- 8 ארגונים שהשתלבו בפרויקט. ביניהם עמותות העוסקות בטיפול ותמיכה באוכלוסיות בסיכון (נפגעי תקיפה מינית, אובדן וחולי, פליטים ומבקשי מקלט), שירותי רווחה  ועמותות מעולם החינוך.

מתוך הניסיון שנצבר, למדנו שליעוץ התנדבותי יש מאפיינים ייחודיים, לצד הדילמות המוכרות לנו ביעוץ בשכר. נראה שרובן נוגעות בסוגיית ההחזקה וגבולות הייעוץ והאופן בו סוגיות אלו מחלחלות לתוך מערכת היחסים הייעוצית מנקודת מבטם של הנועץ והיועץ: צורך לקיים תיאום ציפיות ברור בפגישה הראשונה לגבי הסטינג של הייעוץ, התמודדות עם מחויבות והיעדרויות, מוטיבציה לתהליך לצד קושי להתחייב לתהליך משמעותי, מבוכה בקבלת יעוץ חינם ומה הוא כולל , אתגר ההתמקמות בתפקיד היועץ על שלל מרכיביו  כיועץ מתנדב,  מהי נקודת הסיום של התהליך כאשר התהליך משמעותי ותורם  ועוד .

מתוך חוויה של עשיה משמעותית, תרומה לחברה וגם לקהילת הבוגרים, החליט צוות ההיגוי להמשיך ולקיים את הפרויקט באופן שוטף כפרויקט רציף של הקהילה, עם ובלי קשר ל"תקופת הקורונה".


בהמשך להתנסות שלנו נגדיר עקרונות ושלבים לקראת השלב הבא אשר יחל בחודש נובמבר 2020:

  • משימה מרכזית:  להמשיך את העבודה להגשמתה של משימתה המרכזית של הקהילה     באמצעות  ליווי וייעוץ בהתנדבות, לבעלי תפקידים וצוותים בארגוני המגזר הציבורי והשלישי. 
  • אוכלוסיית יעד: מנהלים, צוותים ובעלי תפקידים בארגונים במערכות הבריאות, החינוך, הרווחה וארגוני המגזר השלישי ועמותות.
  • אופי היעוץ: הצורך ביעוץ ומוקד ההתערבות יקבעו בין הארגון ליועץ, יתכנו מרחב נושאים: כאלה המושפעים ישירות ממאפייני תקופה הקורונה ומוקדי יעוץ נוספים (כמו בכל יעוץ), חשוב לוודא שהנושא מתאים למסגרת הייעוצית הנתונה מבחינת מספר מפגשים מוגבל, יעוץ בזום ומומחיות היועץ.
  • פרסום  לארגונים: פרסמנו דרך רשתות חברתיות של חברי הקהילה, במטרה להגיע לקבוצות מקצועיות וארגונים. רוב הפניות הגיעו דרך קשר אישי. חשוב לשלב ב'  לגייס את חברי הקהילה להפצה פעילה של הפרויקט.
  • הכרות ראשונית עם הארגונים וברור התאמה (אינטייק) : עם כל ארגון שפנה התקיימה שיחת הכרות עם רכזות הפרויקט שמטרתה: ברור האם הארגון מתאים לפרויקט, הצגה של מאפייני הייעוץ ההתנדבותי בגישה פסיכואנליטית-מערכתית, מיקוד משותף של הסוגיה הייעוצית, ברור מידת המוטיבציה, בקשה מאיש הקשר לכתוב כמה מילים על הארגון והסוגיה הייעוצית על מנת להפיץ בקרב היועצים.
  • שיבוץ יועץ לארגון: הצגת הארגון בקבוצת היועצים על מנת לאפשר ליועץ לבחור את הארגון והסוגיה שהתאימה לו (ולא ההיפך , ארגון יבחר את היועץ, כפי שעשינו בהתחלה). היה ניסיון לעשות התאמה גיאוגרפית, לא  בטוח שיש צורך להקפיד על כך במידה ורוב הייעוץ יתקיים און-ליין.
  • יעוץ ממוקד : הגדרה של עד 10 מפגשים. בתום 10 המפגשים היועץ והארגון יכולים להחליט לסיים, להמשיך בהתנדבות  או לשנות את החוזה ביניהם ולעבוד בשכר (במקרה כזה הייעוץ יוצא מפרויקט ההתנדבות ומשייכות לקהילה). מטרת הגדרת מספר המפגשים לאפשר ליועץ להגדיר גבולות ומסגרת יעוץ ברורה על מנת לתמוך בהחזקת התהליך ותיאום הציפיות.
  • התנעת תהליך הייעוץ: מומלץ שפגישה ראשונה בנוסף להכרות והבנה משותפת של הצרכים, תכלול הגדרת סטינג ברור וצפיות הדדיות.
  • מיקום הייעוץ: הייעוץ יכול להתקיים און-ליין או פנים אל פנים. כדאי להגדיר מראש יעוץ און –ליין על מנת לייצר בהירות ראשונית לעניין.
  • קבוצת יועצים מתייעצת : יש חשיבות לקיים מפגשי למידת עמיתים לגבי יעוץ התנדבותי ומאפייניו ולאפשר התייעצות בסוגיות הייעוץ עצמן. עם תחילת הפרויקט יש יידע את היועצים על קיומה של קבוצת עמיתים מלווה ולהמליץ על השתתפות בה. 
  • יעוץ ליועץ : יועץ שיהיה מעוניין בהדרכה יעוצית של חבר קהילה אחר – יוכל לקבל זאת, תעשה פניה למתנדבים בקהילה לשם כך. טרם התקיימה חשיבה כיצד לעשות זאת.
  • תפקיד מובילות הפרויקט: פרסום, שיחות הכרות עם הארגון, הצגת הפרויקט ליועצים, שיבוץ ארגונים ויועצים, ריכוז טבלה של ארגונים ויועצים, קשר אישי עם היועצים, הנחייה משותפת של קבוצת עמיתים, קשר עם וועדת היגוי וכל סוגיה אחרת העולה מהפרויקט.

בברכה שנה טובה,

אורלי נתיב וורד שריג

שתפו את הפוסט ברשת!
רק משתמשים רשומים יוכלו לצפות בו

שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email

לתגובה

אולי יעניין אתכם גם

פוסט קהילה

בין המערכת הרוטטת לאישי ולקהילה

המערכת רוטטת, האישי מתערער. המקף מצליח להפריד עבור אלו שבוחרים שלא להיות מושפעים מהרטט של המערכת אבל מצמיד צימוד קשיח את האחרים. הפרט והאישי מוצפים.

פוסט קהילה

כנס קהילה 2022- מחשבות בעקבות

הכתוב מטה אינו סיכום הכנס ולא נכתב בשם צוות הכנס אלא מהווה את עמדתי בלבד יום לפני פתיחת הכנס פרצה שריפה בהרי ירושלים, בדרכי לקיבוץ

נגישות

תנאי שימוש באתר

קהילת הבוגרים

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.